Matlagningstävlingen Årets Stormkock genomfördes i Tärnaby i eftermiddag i skymningsljus och med såväl kyla som blåst som ställde till det för deltagarna. Efter en oerhört jämn tävling stod Fredrik van der Gronden från Tandådalens Fjällhotell som segrare.

Årets Stormkock 2014 blev en spännande tillställning med 6 oerhört fokuserade kockar på startlinjen. Bland de tävlande märktes bland annat Julien Huéber, känd från Sveriges Mästerkock och Cathrine Anderback Gjemmestad, som vunnit Årets Vildmarkskock. Ingen av de två drog dock längsta strået i årets tävling. Köksmästaren på Tandådalens Fjäll, Fredrik van der Gronden, tog hem spelet efter att ha gjort en alldeles utmärkt variant på röding.

Juryns motivering: ”Årets vinnare har lyckats lyfta fram rödinens unikitet i kombination med övriga valda råvaror. Rättens skulle utan problem kunna serveras inta bara på fjället, utan på vilken finkrog som helst.”

Råvarorna som kockarna kunde välja bland var många, och segrarens val var inte alldeles självklart: ”Fänkålsrimmad Röding, ljummen sallad med varmrökt sidfläsk och brynt Sandefjordsmör”. (recept som bilaga).

Ella Nilsson, juryns ordförande var imponerad: – ”Jag sitter med i juryn i många olika tävlingar. Det här var första gången jag upplevt att som alla deltagare hade en perfekt tillagad fisk – otroligt med tanke på förutsättningarna”

Bedömningen och poängsättningen gjordes utifrån arbetsmetodik, användbarhet och inte minst: smak. Rätternas utseende bedömdes också. Resultat Årets Stormkock 2014:

  1. Fredrik van der Gronden, Sälen
  2. Daniel Gustavsson, Sundsvall
  3. Gunilla Olofsson, Virisen/Tärnaby

Vinnarreceptet i Årets Stormkock 2014 av Fredrik van der Gronden

Fänkålsrimmad röding, ljummen sallad med varmrökt sidfläsk och brynt Sandefjordsmör

4 personer, tillagningstid 1 timme

2 rödingar

Salt

Socker

Rostade fänkålsfrön

Filéa rödingen och rimma den på köttsidan. Hacka och strö rikligt med fänkålsfrön på köttsidan. Skär den i mindre bitar och stek i smör i varm panna.

Sallad

150 gram mandelpotatis

150 gram jordärtskocka

125 gram varmrökt sidfläsk

150 gram romanesco

150 gram svartrot

150 gram kantareller

100 gram fänkål

1 citron

Salt, peppar

Olja

Smör

Rostade fänkålsfrön

Färsk dragon

Dill

Vattenkrasse

Gräslök

1 schalottenlök

Skär grönsaker och rotfrukter i önskad storlek och stek var för sig. Fänkålen råmarineras med citronsaft, salt och peppar. Fläsket tärnas smått och steks knaprigt. Innan servering stek på allt och lägg upp varmt.

Servera motsvarande en rödingfilé per person, ljummen sallad och garnera med rikligt med örter.