Om oss & kontakt

Om oss & kontakt 2017-03-28T11:48:29+00:00

Välkommen till oss!

Vi som bor och driver företaget Virisen Lappland är Tomas och Gunilla med sönerna Tom och Ulf. Vi brukar och förvaltar en av få kvarvarande aktiv fjällegenhet i Västerbottens län enligt gamla traditioner med jakt,fiske,jordbruk och turism. Gården har höga natur och kulturvärden.Råvarorna förädlas i restaurangen där du kan avnjuta en exklusiv middag med råvaror i dess rätta miljö I dag bedriver vi ett modernt fjälljordbruk med 25 tackor som betar ca 20 hektar mark runt gården och producerar kött och skinn som vidareförädlas. Vi har Gotlandsfår och allmogefår tillhörande gestrikefåren bland lantraserna. Allmogefåren är starkt utrotningshotade, de får vi har är en levande genbank. På gården finns även höns, kalvar, kaniner och jakthundar av rasen engelsk setter.

Motorn i företaget kan liknas vid en väv där varpen består av – jordbruk, jakt, fiske och förädling av råvarorna, inslaget i väven är turism, logi, restaurang, konferens & aktiviteter.

För uthyrning

 • Fyra timmerstugor med totalt arton bäddar
 • Tio båtar med motor
 • Två skotrar
 • Möteslokal på 250 m²  som innehåller
  • Konferensrum
  • Restaurang
  • Kök
  • Bastu och jacuzzi

Lokalen är lämplig för antingen 20 konferensgäster, 30 festgäster eller 40 matgäster.

Vår historia

Tomas är utbildad byggnadssnickare och timmerman, har jobbat som byggnadssnickare åt NCC i Vindeln, var bland annat med vid byggandet av den nya sporthallen och nyproduktion av hyreshus, andra trevliga jobb var renovering av både Hällnäs och Granö grundskolor. Vid flytten till Virisen 1992 startade han en byggfirma. Gunilla är utbildad vid Nordviks lantbruksskola och senare i Umeå på Forslunda som lantarbetare, jobbade som avbytare inom jordbruk i 12 år i Ångermanland, Västernorrland och Västerbotten. Efter flytten till Virisen jobbade hon som frukostvärdinna och städare på Hemavans Wärdshus innan den egna verksamhetet växte och tog fart. Under byggtiden av konferensanläggningen läste hon vid Umeå universitet på programmet för turism, gastronomi och hospitality management med inriktning kock. Tog högskoleexamen 2009.

Från jord till bord.

Väglöst och strömlöst

Virisen ligger ca 5 mil sydost om Tärnaby. Sjön är 2 mil lång och har även gett byn dess namn. 1985 kom strömmen och 90-91 byggdes det en ny fjällväg från Rönnbäck på en mil.

Virisen är en fjällägenhet, vi äger byggnaderna men arrenderar marken av staten, förutsättningen att leva och bo här är jakt, fiske, turism och jordbruk. I dag har vi högförädlat alla dom komponenterna till ett modernt företagande med stor hänsyn till natur, kultur och miljö. Ska vi kunna behålla den unika och vackra miljön på Virisen är förutsättningen att vi kan leva och försörja oss här på plats.
I dag är vi tre familjer som bor, lever och verkar runt sjön, alla är vi arrendatorer av fjällägenheter.

Stamfadern

Hette Noak Abrahamsson 1832-1927, han var nybyggare och fjällbornas medicinman. Noak blev bl.a. erkänd för att kunna bota engelska sjukan. Han kom till Virisen i mitten på 1800 talet från Simaskalet, fascinerad av landskapets stora rikedom. Vilda myrar med hjortron, sjön med fisk och ett rikt djurliv i skog och mark. Allt detta gjorde det möjligt för människor att bo och leva här. Vi är nu 6:e generationen som bor här uppe. I Karl Anderssons bok om fjärrskådare och fjällfolk från 1957 går det att läsa om Noaks liv och leverne.

Vår syn på oss själva

Vi ser oss som upplevelse entreprenörer där vi skapar en trygg och bekväm vistelse hos oss. Vi scannar av varje ny offert förfrågan för att känna av vad som förväntas av vistelsen, hela upplägget med menyer, service och aktiviteter anpassas efter beställarens önskningar.

Varje kund präglar och lägger nya spår för vår verksamhet.

Utvecklingen av företaget Virisen Lappland

1987 svarta stugan byggs
1991 röda och blåa stugan byggs
1992 vi blir fast boende i Virisen
1993 ladugården byggs
1996 maskinhall/ hundhus byggs
1997 vedeldad bastu vid sjön byggs
1998 renovering av bostadshus (1998 Tom föds) (2000 Ulf föds)
2000 gårdsbutik och förråd byggs
2004 loftstugan byggs
2004 diplom ung företagsamhet Storumans utveckling AB
2005 båthus/servicehus vid sjön byggs
2005 landsbygdsstipendium LRF Västerbotten, LRF konsult och Föreningssparbanken
2010 konferensanläggning klar
2012 kom med i White Guide ”Sveriges bästa restauranger”
2012 stipendium för imponerande pionjärgärning till minne av Arne Eklund grundare av Laisalidens Fjällhotell
2014 svarta stugan renoveras och döps om till Svarta Johanna

Stamfader Noak Abrahamsson 1832-1927